Ynblaze

Yntime foarstelling op repetysjelokaasjes
Spile troch Brecht Wassenaar yn ‘e mande mei Wilhelmina Easterein, Harmonie Weidum, Melodia Wyckel, Blaast de Bazuin Surhústerfean, it Jouster Fanfare Orkest, Excelsior Skraard en Blaast de Bazuin Oude- en Nieuwebildtdijk

 Eén voor één komen ze de repetitieruimte binnen. Er is iemand die al 56 jaar bij de brassband zit, zonder ooit één avond te missen. Er is iemand die vanavond niet alleen cornet speelt, maar ook de koffie verzorgt in de pauze. En iemand die haar stress op werk wegblaast, in de hoop dat niemand het hoort.

Ynblaze is een intieme, muzikale voorstelling met één actrice en een fanfare/brassband. Door de ogen van saxofoniste Carmen, gespeeld door Brecht Wassenaar, beleef je een bijzondere repetitieavond van een doodnormale fanfare/brassband. Via troostrijke koralen, bombastische concours-stukken en poëtische bespiegelingen maak je kennis met de kleurrijke leden van een muziekvereniging: van de verlegen hoorniste tot de luidruchtige slagwerker.

Tryater maakt Ynblaze samen met zes fanfares/brassbands in Fryslân. Een unieke samenwerking tussen lokale amateur-muziekverenigingen en Tryater. Ynblaze is het eerste deel van Tryaters Fanfare-drieluik.

  • Ynblaze is een Friestalige voorstelling

  • Toegangsprijzen: € 12,50 (regulier), € 10,- (Freonen van Tryater), € 7,50 (Jong t/m 25 jr)

  • Alle speellocaties zijn rolstoeltoegankelijk

------

Tryaters Fanfare-drieluik

In tijden van toenemende individualisering waarin mensen zich steeds meer terugtrekken uit het verenigingsleven, gingen de makers van Tryater op bezoek bij meer dan dertig fanfares en brassbands in Fryslân. Wat beweegt ze om iedere week bij elkaar te komen en samen muziek te maken?

Regisseur en artistiek leider Tatiana Pratley: “Het raakte me om te zien dat deze mensen, met totaal verschillende achtergronden en leeftijden, er elke week weer voor kiezen om samen muziek te maken en op te gaan in iets dat groter is dan henzelf. Tijdens ons vooronderzoek hoorden we zoveel mooie, ontroerende en grappige verhalen dat we dachten: hier kunnen we wel drie voorstellingen van maken. Zo ontstond het idee om een drieluik te ontwikkelen en ons een seizoen lang bezig te houden met de dynamiek van de fanfare/brassband en de drijfveer van de mensen die erin spelen. Voor ons staat de fanfare/brassband voor iets groters, namelijk de kracht van de gemeenschap en het belang om samen met elkaar iets waardevols te ondernemen.”

Bij alle drie voorstellingen spelen (leden van) Friese fanfare/brassbandkorpsen mee. De voorstellingen zijn los van elkaar te bezoeken. Ynblaze speelt zich af bij de repetitie van een korps.