Foorstelling Gedinke en foorútsien, fan oorlog na frijhyd

Begin 2020 ferskeen ’n artikel in de Bildtse Post met de folgende inlaiding:

eand april 2020, 75 jaar na de befrijding, fynt in Nij Altoenae ’t projekt Gedinke en foorútsien plak, ’n inisjatyf fan brassband Blaast de Bazuin. Toeskouwers sille deur ’n tintoanstelling, ’n oorlogsmaal, ’n koiertocht en ’n konsert beleve wat de oorlog op Ouwe-Dyk betekende, wat oorlog fandaag de dâg met mînsen doet en hoe kostber at ôns befrijding waar en ôns frijhyd is. As artistyk laider is Gooitsen Eenling froegen en de muzikale laiding is in hannen fan Piet Visser.

Begin maart 2020 waren wij d’r allegaar klaar foor: speulers, solisten en ’n klaine hondert frijwilligers út ’t dorp en fan de diken. De 300 beskikbere kaarten waren in ’n sucht ferkocht en alles waar regeld.

Maar doe worde ’t stil….. Deur ’n pandemy fan groate omfang kwam de hele wereld lam te lêgen, soa ok Gedinke en foorútsien. Alles worde ôfsaid en d’r worden nije data prikt in 2021. Maar al gau ferfloog ok in 2021 de hoop om dut prachtige projekt tot útfoering te bringen. Dan nag maar ’n keer fersette, nou na 29 en 30 april 2022. De inhoud fan ’t stik en de mezyk hore bij de tiid fan herdinken, rôndom 4 en 5 maai hine en derom wouwen wij beslist an deuze tiid fasthouwe.

In de tussentiid satten wy as organisasy niet stil. Alle metwerkers, spônsors, stichtingen en mînsen die ’t al kaarten kocht hadden ontfongen twee keer ’n fideo met derin opnommen korte sênes met teneel, ferhalen en mezyk. Om de bining met ’t projekt te houwen.

Begin 2022, twee jaar feerder, konnen wy dan aindlik beslútte dat de foorstelling Gedinke en foorútsien deurgaat op frijdeg 29 april en saterdeg 30 april 2022.

Maar ’t het heel wat foeten in ‘e eerde had het om tot dut beslút te kommen.

Krekt eand jannewary 2022 worde dúdlik dat optrede foor publyk weer mooglik weze sou.

Fanwege de korte foorberaidingstiid die ’t wij doe nag hadden en de regels die ’t op dat stoit nag fan kracht waren mosten wy beslútte om de foorstelling Gedinke en foorútsien in anpaste form út te foeren.

De foorstelling fynt nou plak in de Kerk tussen de Diken in Nij Altoenae en ok ’n part bútten, bij de kerk. ’t Oorspronklike skript is herskreven maar de inhoud is behouwen bleven.

Deur middel fan mezyk, sang en teksten sille de thema ’s oorlog, fluchtelingen en frijhyd op ’t publyk overbrocht worre. Spitig genog beheerse deuze thema ’s momenteel nag altyd ’t daaglikse nijs!

Spesjale metwerking wort ferliend deur Jan de Vries. Foor Gedinke en foorútsien het Jan ’n heel mooi nummer skreven met as titel De oorlog. In de foorstelling sil hij dut fersy singe met begelaiding fan gelegenhydsorkest The Jolly Pipers. Brassband Blaast de Bazuin sil tegaar speule met Jan Ype Nota, sellist bij ’t Noard Nederlâns Orkest. Ok dut sil ’n hele spesjale samenwerking worre.

Om de rúmte in de kerk optimaal te brúkken en toegelyk ’n intime sfeer te kreëren worre d’r twee foorstellings per datum speuld. De eerste foorstelling om 16.00 uur en de tweede om 20.00 uur wer’t dan 75 mînsen bij anwezig binne.

’t Het ôns niet metsitten…. Twee keer mosten wij alle metwerkers en besoekers ôfsêge.

Maar nou ’t wij aindlik, na twee jaar, de foorstelling speule mâge doen wij dat met groate inset en heel feul nocht!

Wij hope dat dat waardeerd wort en dat de mînsen de foorstelling, al is ’t in anpaste form, met belangstelling besoeke sille.

Frijhyd is ’n groat goed der’t wy niet súnnig genog met omgaan kinne.

Dat motte wij útdrage en deurgeve!

D’r is nag ’n beperkt antal kaarten beskikber foor de foorstellings fan frijdeg 29 april.

Overdâgs om 16.00 uur en avens om 20.00 uur.

Foor bestellingen kin kontakt opnommen worre fia ’t e-post adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.